perjantai 12. elokuuta 2016

Uni

Toi uus kello/aktiivisuusmittari kyttää myös mun nukkumisia. Aika hyvin itseasiassa näyttäisi tietävän, milloin nukun ja milloin vaan torkuttelen sohvalla. En tiedä miten, mutta se merkitsee unen unena ja makoilun makoiluna. Meillä siis on aika yleistä, että aamulla 05-06 aikaan kun muksut herää (ja mies lähtee töihin), siirrytään olkkariin, hoidan niiden aamuhommat ja laitan videon pyörimään isommalle. Pienempi saa sitten touhuta omia juttujaan lattialla ja minä torkuttelen sohvalla, kommentoin muksujen puuhia ja vähän vasemmalla kädellä heiluttelen leluja. Tätä jatkuu aamupalaan asti, joka syödään 07-08 aikaan. Annan muksuille kyllä kovaksi paahdettua leipää tai hedelmiä "esiaamupalaksi" jos vaikuttavat nälkäisiltä, mutta puuro syödään vasta vähän myöhemmin. Lähinnä siksi, että en jaksa hirveästi hyöriä noin aikaisin. Elättelen toiveita siitä, että jossain vaiheessa päivärytmi muuttuisi niin, että herääminen ei tapahdu ennen seitsemää. Nähtäväksi jää :D

Oon kyllä tiennytkin, että liian vähän tulee nukuttua, mutta jotenkin se kuitenkin konkretisoituu mulle vasta kun näen sen unen määrän numeroina. Mittarin mukaan nukun keskimäärin  4-5 tuntia yössä, josta rauhallista unta 3-4 tuntia :S Tosin tämä laskelma perustuu reilun viikon testijaksoon, koska en jaksa nukkua mittari kädessä jatkuvasti. Lisäksi siihen ilmeisesti syttyy toisinaan valo jos liikun. Eikä ole mikään himmeä valo, vaan sellainen hirveä halogeeni. Toivottavasti en ole hirveästi sojotellut sitä valoa muksujen silmiin testijakson aikana unissani meuhkatessani.. No, joka tapauksessa mittaustuloksesta puuttuu siis kokonaan mun "nukkumispäivät", eli vähintään kerran parissa viikossa mies hoitaa muksuja aamulla ja itse nukun puolille päivin. Tuo nostanee keskiarvoa lähemmäs siedettävää 6h yöunta, vaikka tietty se olisi järkevämpi nukkua joka yö vähän enemmän.

Koko elämäni peruskoulun jälkeen olen onnistunut venkoilemaan sekä lukion ja amk:n, että töiden kanssa niin, että juuri koskaan ei ole tarvinnut ennen 9 heräillä. Yleensä vasta lähempänä puolta päivää. Olen aina kuitenkin mennyt suht samoihin aikoihin nukkumaan, ennen vain nukuin 9-12 tuntia yössä. Muksujen takia on ollut vähän pakko alkaa heräilemään aiemmin, mutta nukkumaanmenoa en ole kuitenkaan saanut aikaistettua. Myös yöheräilyt ovat syöneet yöunia, mutta ne alkavat onneksi jo vähenemään. Mieluiten nykyään nukkuisin 8+ tuntia yössä, mutta en vain ole valmis luopumaan omasta- ja parisuhdeajasta iltaisin. 

Jossain vaiheessa syksyä/talvea, kun väsymys väistämättä yltyy pimeyden myötä, voisin kokeilla nukkua vähän enemmän. En ole vielä varma kumpi minulle on tärkeämpää, riittävä uni vai oma aika. Nyt sanoisin oma aika, mutta täytynee testata vähintään kuukausi nukkua edes tunnin enemmän joka yö, ja miettiä sen jälkeen parantaako vai heikentääkö se elämänlaatuani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti